About the murder of Olof Palme

On the 10 June 2020, Swedish chief prosecutor Krister Peterson named a deceased person as the main suspect for the murder of Olof Palme in 1986 and announced that the official investigation will be closed. Many have been critical agaist this, for example the journalist Nils Funcke (this link and all further links in this post are to content in Swedish).

Chief prosecutor Krister Peterson on Swedish Television, 10 June 2020

Another who is critical is Ingvar Widell, who went to Stockholm after the murder took place. He is now a board member of Accoun and was interviewed on the 27 July 2020. In the interview he explains about his experience the night of the murder, including the lack of action from the police and misleading information about this. Below, you can listen to the interview in Swedish (29 minutes long, or download the 13 MB mp3 file).

 

He thinks some from the police and military can have been involved in the murder, which is an opinion that is held also by others (for example, see what we at Accoun have written about Palme before).

The investigation is said to be Sweden’s costliest police investigation ever, estimated to about 600 million SEK. An interesting question is what was done with this money? During the beginning of the investigation, some of it was spent on very expensive bodyguards to protect Hans Holmér, who was then the chief of the special Palme investigation unit. Also, one of the bodyguards spent over a million SEK of taxpayers money to buy special equipment, such as submachine-guns, for the bodyguards. All the equipment the bodyguard purchased from one company, Strateg Protector AB, which was operated by a former policeman, suspected of being involved in the murder, and a former military. Thus, the Swedish police may even have spent some of the money to pay (the company of) someone involved in the murder. One of Holmér’s bodyguards has later been accused to have commited another murder.

There is also information that Palme called for his Säpo bodyguards on the evening of the murder, but couldn’t reach them, so despite known threat against Palme no bodyguard was protecting him or his wife when he was shot dead and she was lightly wounded.

2 thoughts on “About the murder of Olof Palme

  1. Webmaster Post author

    Stefan Sauk has written the following about his experience the night when Olof Palme was murdered (http://www.sauk.se/i-lagens-namn/):
    Den mest bisarra upplevelsen under den här tiden var natten när Olof Palme mördades. Den kvällen satt jag och åkte med Norrmalmspolisen och vi var just på väg in för ”avbrott”, som det heter när man tar lunch i den polisiära världen. Gruppen jag åkte med hade med sig mat hemifrån men jag var tvungen att stanna till vid Restaurang Röda Rummet på Norra Bantorget och köpa med mig en Pytt i Panna upp på stationen som då låg där Hotel Royal Viking ligger idag. När jag hade fått min pytt och satte mig i polisbilen kom det ett ”all-anrop från 70” (ett anrop till samtliga enheter från ledningscentralen) om att det just hade varit skottlossning i hörnet av Tunnelgatan, Sveavägen. Jag hade precis satt mig i bilen med en varm pytt i handen och gruppen jag åkte med skulle spela kille på avbrottet. En av poliserna, vi kan kalla honom Peter, med tog tag i mikrofonen för att eventuellt svara på anropet, men han väntade några sekunder för att se om någon annan enhet skulle hinna före. Just som han skulle svara på anropet hörde vi Piketen svara, de låg på Kungsgatan och skulle ta uppdraget. Nu kommer det märkliga; vi åkte den lilla sträckan från Norra Bantorget till Norrmalms polisstation, gick upp och åt mat och spelade Kille i en timme. Poliserna hade hela tiden med sig sina bärbara radioapparater. Vi hörde inte ett ljud på radion. Efter avbrottet åkte vi ut till Rågsved för att ingripa i ett lägenhetsbråk. Vi kommer in i en totalt sönderslagen lägenhet, det finns tre vuxna närvarande och en 11-årig dotter ligger och sover efter att äntligen lyckats somna. Det visar sig att en av de här personerna är avviken från en anstalt men hävdar att han har permisson. När detta ska kollas upp av Peter (polis) så kommer nästa anrop från ledningscentralen. Då har det gått nästan två timmar från det att Palme blev skjuten och det har inte hörts ett enda ljud på polisradion… detta anrop handlar om att den s.k. ”två-turen” kommenderas övertid. Detta är tydligen något så ovanligt att Peter reagerar och frågar om det finns en telefon i lägenheten han kan få låna. (detta var före mobiltelefonernas tid) jodå, under en omkullvält soffa i vardagsrummet hittar han en telefon. Han ringer upp till ledningscentralen och frågar vad det sista anropet handlade om. Då först får vi informationen att Statsminister Olof Palme hade blivit skjuten. Detta är två timmar efter att vi hörde det första anropet om skottlossning och det har inte hörts ett knyst på polisradion i hela Stockholm. Efter att lägenhetsbråket hade klarats ut åkte vi runt på måfå ytterligare ett par timmar utan att höra något mer på radion. Det var en minst sagt märklig upplevelse, att veta att jag hade suttit i en polisbil ett par kvarter ifrån den plats där Palme blev skjuten och att de polisiära resurserna som fanns till förfogande inte blev utnyttjade. När jag kom hem på morgonkvisten slog jag på Tv:n och fick då informationen att Statsministern hade dött.

Comments are closed.